söndag 25 april 2010

På gården

Det har jobbats en hel del på gården i helgen. Gick ju inte att låta bli i det vackra vädret. Både Dagg- och Gulpilssticklingarna är planterade i pil-landet och Trollpilen planterade vi, efter en del funderande, i dikeskanten längs med vår uppfart. Om det blir snyggt är det ju bara att klippa nya sticklingar och plantera på andra sidan också.
Kanske har vi äntligen en allé på G??!!












Den nyanlaggda gräsmattan såg inte så vacker ut då snön försvann. Blev till att fylla på med ny jord och så igen!



















Varmt i växthuset!

Så var det då omskolningsdags igen då. Det är verkligen ett enda planterande så här års. TUR att det är så roligt! Jag har nu köpt ett fiffigt underlägg och flyttat planterandet ut i växthuset. Hatt och solglasögon är dock ett måste så varmt som det är där inne då solen gassar. Man kan lura sig själv att det är sommar =D


Några överlevare har jag hittat där inne. Buxbomsticklingarna ser alla ut att vara i liv och minikiwisarna skjuter glatt skott. Förhoppningsvis får de flytta ut i trädgården i år.


Blommor till verandan tycks jag i alla fall ha tryggat i år! Tänkte att buskkrasse kunde bli snyggt i amplarna. Tror att jag har så många att det räcker till 4 amplar, ja kanske till och med fler?!



I växthuset verkar plantorna trivas. De flesta har klarat omskolningen och börjar nu åter skjuta fart efter att ha nyetablerat rotsystemet.


En herrans massa Tuppkammar ser det också ut att bli... Det var en gratispåse som kom med för att jag hade handlat över en viss summa. Inte riktigt något jag tänkt köpa med andra ord, men eftersom jag nu fick den var det ju bara att snällt plantera. Blir till att fundera ut någon bra plats att plantera dem på - eller kanske det får bli några "gå bort presenter"?



Posted by Picasa

måndag 19 april 2010

Jippiii =)

Det funkade!! Temperaturen i växthuset höll sig över +10 grader i natt. Men det var kanske lite väl ljust. Hade tänkt vara smart och låta lampan lysa så mycket som möjligt då det är kyligast ute, eftersom den ju också alstrar endel värme. Men då jag kröp till sängs vid 23.30 var det olidligt ljust i sovrummet. Tittade ut och märkte att hela gården låg i ett tindrande orange sken... Kändes onekligen lite som att vara "hemma" i Österbotten =)
För att skona grannarna från ofrivillig ljusterapi har jag nu ställt om timern. Ikväll släcker vi vid 22.00!

söndag 18 april 2010

Ljus!

Nu var det (äntligen) ljus i växthus =)



Ut har nu tomater, paprikor, örter och alla perenner som tittat upp flyttat. Det blev några timmars pyssel innan lampan var monterad och alla plantor var utburna. Kvar i förrådet blev dock gurkor, bönor och meloner som är lite mer köldkänsliga. Ett tag tänkte jag bara flytta ut några få plantor, i fall att om olyckan är framme i natt och det blir för kallt för de små liven. Men det gick liksom inte att hejda sig när man väl kom igång. Så nu står allt på spel...
Ujujuj - håll tummarna!!



Bara att hoppas att fläkten sköter sig i natt!

Posted by Picasa

lördag 17 april 2010

Lite sol ändå!

Såg inte alls lovande ut idag. Grått och trist så till den milda grad att jag tillslut bestämde mig för att ta siesta. Men tillslut får man ju så lov och gå ut tack vare hunden! Och mitt i allt tittade till och med solen fram.
Tog en titt på pilodlingen och konstaterade att det var hög tid att klippa sticklingar till de rader som inte blev helt fyllda ifjol. Känns bra att ha det gjort! Återstår nu att skörda de spröt som blev kvar i landet samt plantera de sticklingar jag köpte på Kistamässan, men de ska stå på blöt ännu en vecka.
Skulle behöva få tag på det fiffiga skördeverktyget som Steen använder till pilskördandet:

söndag 11 april 2010

Trångt

Såg plötsligt att det börjat bli trångt för Bergslejongapen i godislådan. Dags att ta itu med härvan och skola om dem!



Nu har jag 20 små krukor med PiPi som Lejongapen heter och lika många med Eldväpplingar som trängs med övriga plantor under lampan i förrådet. Det är visst trångt hur man än gör. Skulle vara dags att flytta ut dem i växthuset snart, men nätterna är ju ännu så kalla här. Termometern visade att det varit ner till minus 7 där inne.

Posted by Picasa

söndag 4 april 2010

Vårbrasa

Det har städats i garaget och till barnens stora glädje hittades en och annan låda med tidningar och papp att göra årets påskbrasa av. Det hela blev en tävling mellan flickorna och deras far om vems brasa som brann längst =)



Med på äventyret var förstås även Oogie. Han har hunnit bli stora killen nu och fyller 1 år i morgon!

Posted by Picasa

Påskfrid

Tack och lov för påskledigheten!! Äntligen har man tid och ork att pyssla lite i hemmet igen. Har nu skolat om alla tomater, men än så länge står de inne i förrådet under sin nya växthuslampa (därav det mystiskt gula skenet på bilden).



I växthuset väntar en hörna inbyggd i bubbelplast på att utetemperaturen ska hållas på rimlig nivå.
Den trasiga rutan återstår att byta ut.
Ute börjar de första vårtecknen titta upp.
Snödroppar har jag hittat både i entrérabatten, slänten och under körsbärsträdet. Men ännu tycks det bara vara den enkla sorten som har vaknat.
I slänten har också några primula överlevt.


Posted by Picasa