lördag 27 februari 2010

Vårens frön

You've got mail:
Dina frön har nu skickats.
TJOHOOO! Snart är det dags att börja så =)

Även i år har jag köpt in en hel del tåliga marktäckare. Har ju inte riktigt hittat den perfekta växten för skogs/sandslänten här bakom huset ännu. Den ska inte bara gilla att växa i den näringsfattiga & torra sanden, utan även tåla den ständigt gassande solen i sydsluttningen samtidigt som den ska konkurrera ut gräset och helst ratas av rådjuren. Förslag någon?

Några smakprov på årets inköp:
(OBS! c Impecta, jag hoppas jag kan återkomma med egna & snyggare bilder i höst)

Rött Pampasgräs
Ståtligt gräs med stora, ljusröda plymer, dekorativa till urnor m.m. Fin solitär. Vintertäckes.
Har även köpt en vit variant!

Sötpeppar
Sötpeppar med 10-15 cm långa, pepparlika, gröna-gula-röda frukter. Används i råkostsallader, med "pepparringar" till pickles m.m. Mycket växtkraftig.
Det här är en favorit jag odlade redan ifjol.

Anisbasilika
En av de äldsta sorterna. Medelstora blad med en angenäm, mild anis- eller lakritssmak. Fint växtsätt, passar även som rabattväxt.

Trädgårdsportlak
Gammal krydd- och grönsaksväxt. Ljusgröna, spröda blad, rika på E-vitamin och Omega 3-fettsyror. Bladen används färska i sallad soppor m.m. Odlas på friland, kan även krukodlas hela året.
Den här misslyckades jag totalt med ifjol - nya tag i år...

Amerikansk Ädelmynta
Superb mintsmak och doft. Vita, dekorativa blomklasar. Bra bifoderväxt för torra växtlägen.

Kentuckykaffe
Nordamerika. Vackert träd med mycket stora, dubbelt parbladiga blad. Stjärnlika, doftande, vita blommor, skilda han- o honträd. Enormt stora, bruna fröbaljor vars frö förr rostades till kaffeersättning.

Alpmynta
Vintergrön marktäckare för torra, kuperade lägen, stenpart och liknande. Purpurblå, något utdragna, läppformade blommor i upprätta klasar.

Spansk Bergslejongap
Sällsynt art. Vita lejongapsblommor med lila strimmor och gult svalg. Äggrunda, silverludna, vintergröna blad. Krypande och grenande växtsätt för kuperade växtlägen, murar, stenparti och liknande.

Eldväppling
Iögonfallande, täta, gula blomhuvuden med skarpt eldröd toppfärg. Lättodlad. Halvhängande växtsätt. Lämplig för stenparti och kanter.

Vit Gräsfibbla
Tuvor med långa, grönludna blad. Spektakulära, vita blommor med utstrålande, violettblå centrum och långa, gula ståndare. Blommar oftast första året. Idealisk i soliga rabatter. Fin även till buketter, både färska och torkade.
Har redan planterat en blå gräsfibbla som det ska bli spännande att se om den har överlevt och tänker blomma i år! Det växer ju redan vilda fibblor i vår slänt, så kanske är dessa som vinner i släntkampen??

Gullbåge
Kaukasus. Sällsynt bergväxt. Halvrunda, suckulenta, småtandade bladrosetter. Klargula blommor hängande i knippen på böjda stjälkar. Lämplig för stenparti.

Orangebinka
Turkestan. Mycket vacker, mattbildande växt med skarpt orangegula kragblommor. Anspråkslös. Lämplig för stenparti.

Prickig Temynta
Extra stark aromatisk doft av thymololja, (mynta och timjan). Gula-ljusskära blommor med lila fläckar. Används traditionellt mot feber, reumatism, anses lugnande och antiseptiskt verkande. Prydligt växtsätt för rabatt och örtagård.

Prärieklöver
Nordamerika. Märkliga fingerborgslika blommor med skarpt purpurröd krans. Findelat bladverk. Tål de flesta växtlägen. Enligt prärieindianerna är blommor och rot verksamma mot hjärtproblem, lunginflammation m.m. Roten är starkt bakteriedödande.

Rosenaurikel
Låg, tuvbildande bergart med rosalila, öppna blommor på korta stjälkar. Fin samlarart för kuperade lägen, stenparti och liknande.

söndag 21 februari 2010

Bedrövelsens natt

I natt har olyckan varit fram!
Av misstag lämnade yngsta dottern dörren lite öppen till förrådet efter att ha matat kaninen som bor där tillsammans med mina övervintrande blommor värmda av en allderles egen luftvärmepump. Natten bjöd på blåst, snö och -15. Med dörren på vid gavel sjönk temperaturen snabbt och var nere på -8 då jag upptäckte bedrövelsen på morgonkvisten.


Kaninstackarn hade burrat upp sig till en pälsboll, men lever!
Det är troligen mer än man kan säga om mina blommor. Änglatrumpeten som faktiskt stått där och blommat, gör inte det mer... Ja troligen aldrig mer! Får se hur det går för pelargoner, fikon- och citronträd.



SNYFT :'(

lördag 20 februari 2010

En liten trädgårdsblogg

Välkomna till min trädgårdsblogg!


Just nu händer det inte så mycket på gården. Men inomhus börjar vårplanerna sakta ta form. Har tillbringat förmiddagen på Impecta, men samtidigt lovat mig själv (och familjen) att årets frösådd ska drivas i växthuset. Så än är det inte dags. Kommer faktiskt inte ens in i växthuset just nu - dörrarna har fusit fast =(